Omgeving van de Gaularfjellet

De Gaularfjellet behoort tot de mooiste autoroutes van Noorwegen en is hiermee één van de hoogtepunten van het land. Omdat Noorwegen zo groot is en vele bezienswaardigheden telt, lukt het nooit om tijdens een vakantie of rondreis het hele land te verkennen. Om het optimale uit je reis te halen, raden wij aan om goed te plannen en vooraf te onderzoeken welke bezienswaardigheden bij elkaar in de omgeving liggen. Hieronder staan een aantal bezienswaardigheden in de omgeving van de route op een rij.
 

Rørvikfjellet en Haukedalen

De Rørvikfjellet, ook Fv483 genoemd, is een bijna 10 kilometer weg naar het dorp Haukedalen. Vanaf de Fylkesvei 613 richting Moskog sla je af naar deze bergweg. De weg loopt langs het prachtig blauwe meer Haukedalsvatnet en geeft je een mooi uitzicht op het meer en de omliggende bergen. De weg is ook een populaire fietsroute.
 

Noorse Gletsjermuseum

Het Noorse Gletsjermuseum, in het Noors het Norsk Breemuseum genaamd, is gelegen in Fjaerland. Voor Noorse begrippen ligt het vlakbij de National Scenic Route Gaularfjellet (➚), al is het vanuit Moskog nog ongeveer een uur rijden.

In het museum draait het over de vlakbij gelegen gletsjer Jostedalsbreen en het gelijknamige nationale park Jostedalsbreen waarin de gletsjer gelegen is. Het museum is dagelijks geopend van april tot eind oktober. Tevens is er een klimaatcentrum in het gebouwd gevestigd.
 

 

Sognefjord

Met een lengte van ongeveer 204 kilometer is de Sognefjord (➚) de langste fjord van Noorwegen en behoort ook tot de langste fjorden ter wereld. Met een dergelijke lengte is het niet moeilijk om een deel van de fjord te zien tijdens een rondreis door het land. Eén uiteinde van de Gaularfjellet is gelegen aan de Sognefjord, Balestrand ligt namelijk aan de fjord. Tevens kan je in de omgeving van Balestrand de veerpont naar de overkant nemen, waarmee je direct een boottocht over de Sognefjord maakt.
 

Aurlandsfjellet

In het westen van Noorwegen liggen een heel aantal National Scenic Routes vlakbij elkaar. De National Scenic Routes zijn officieel de 18 mooiste routes van het land. Doordat in West-Noorwegen meerdere routes bij elkaar liggen, kunnen deze eenvoudig met elkaar gecombineerd worden. Hierdoor zie je in relatief korte tijd de mooiste hoogtepunten die het land te bieden heeft.

De 48 kilometer lange Aurlandsfjellet (➚) staat ook bekend als de sneeuwweg, omdat er het hele jaar door sneeuw ligt. Het hoogste punt van de route ligt op ruim 1300 meter boven zeeniveau. De Aurlandsjellet is te combineren met een rit door de langste autotunnel Laerdaltunnel (➚) en een bezoek aan de Aurlandsfjord (➚).
 

Sognefjellet

Ook de toeristische route Sognefjellet (➚) ligt in de omgeving en is te combineren met de Gaularfjellet en de Aurlandsfjellet. De Sognefjellet is 108 kilometer lang en wordt gezien als de toegangspoort tot Jotunheimen Nationaal Park. Het hoogste punt van de weg is gelegen op 1434 meter boven zeeniveau, hiermee is het de hoogste bergweg in het Noorden van Europa.