Over de toeristische route Gaularfjellet

De toeristische route Gaularfjellet is een 114 kilometer lange toeristische route in Noorwegen. Ondanks dat de route niet heel bekend is, behoort het tot de mooiste van het land. De weg leidt over de Gaular, de berg die gelegen is tussen Dragsvik en de Sognefjord (➚). De Sognefjord is de langste fjord van Noorwegen en tevens één van de langste ter wereld.
 

Aanleg van de Gaularfjellet

Al halverwege de 19e eeuw waren er plannen voor de aanleg van de bergweg over de Gaular. In 1853 werd er een geprobeerd om de financiële middelen te krijgen voor de aanleg van de route, wat toen niet lukte. Bijna 100 jaar later werden de plannen alsnog gerealiseerd en kon in 1938 de bergweg worden geopend. Na de opening werd de weg al snel een belangrijke weg voor transport van goederen. Tegenwoordig is het met name een toeristische route.
 

Twee eindpunten van de route

De toeristische route Gaularfjellet bestaat uit twee wegen. De route begint als de Fylkesvei 613 bij de veerboot in Balestrand en loopt langs de hoogtepunten Utsikten, Tornesstølen en Likholefossen naar de splitsing bij het dorpje Vik in de gemeente Sunnfjord. Bij de splitsing kan je kiezen om op de Fylkesvei 613 te blijven richting Moskog of de Fylkesvei 610 te nemen naar Sande. Beide stukken weg zijn onderdeel van de toeristische route Gaularfjellet.
 

 

Route van de vele watervallen

De Gaularfjellet is een nog relatief onbekende toeristische route in Noorwegen, terwijl het een prachtige route is langs vele watervallen. Onder andere de Likholevossen ligt langs de weg, bij deze waterval kan je over een brug over de waterstroom lopen.

De toeristische route Gaularfjellet loopt langs de Gaularvassdraget, een door de overheid beschermde waterloop met diverse watervallen en wilde stroomversnellingen. Tevens kan je in de omgeving van de Gaularfjellet het bijna 25 kilometer watervalpad wandelen van Nystølen naar Elsdal of het 21 kilometer lange Fossestien Waterfall Trail langs rivier de Gaula, het pad en de rivier liggen parallel aan de Gaularfjellet. Langs de Gaula liggen 29 grote watervallen met de Likholefossen als hoogtepunt.
 

Gedeeltelijk gesloten in de winterperiode

De route is gedeeltelijk afgesloten in de wintermaanden, omdat er dan te veel sneeuw ligt om over de bergweg te kunnen rijden. Op het hoogste punt ligt de weg op 784 meter boven zeeniveau, waar in de winter veel sneeuw valt. Het gedeelte tussen Mel en Mjell is doorgaans van december tot eind april afgesloten voor het verkeer. De sluiting en opening van de toeristische route Gaularfjellet is afhankelijk van de weersomstandigheden.

De Likholefossen is in de wintermaanden wel bereikbaar vanuit Moskog of Sande.
 

Mooiste toeristische routes van Noorwegen

De toeristische route Gaularfjellet is 1 van de 18 National Scenic Routes, in het Noors worden deze wegen Nasjonale Turistveger genoemd. Deze 18 toeristische routes zijn voor de Noorse overheid uitgeroepen tot de mooiste routes van het land. Op en langs deze routes zie je de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen en zijn op veel plekken ook speciale uitkijkplatformen aangelegd. Met de prachtige natuur en vele bijzondere watervallen is het niet vreemd dat de Gaularfjellet tot de mooiste wegen van het land hoort.