Route en bezienswaardigheden Gaularfjellet-route

Langs de Gaularfjellet-route liggen veel prachtige watervallen, wat ook de grootste hoogtepunten van de toeristische route zijn. Langs de route zijn tientallen watervallen en diverse andere bezienswaardigheden te zien. De hoogtepunten van de route staan op rij vanuit Balestrand richting Moskog en Sande.

Lees meer over de toeristische route Gaularfjellet >
 

Uitkijkplatform Utsikten

Bij de top van de Vetlefjord is op 700 meter boven zeeniveau het architectonische uitkijkpunt Utsikten gebouwd. Vanaf het platform heb je uitzicht op het prachtige landschap, de Fylkesvei 613 die over de berg slingert, het diepe dal en de 1500 meter hoge bergen. Bij het uitkijkpunt zijn sanitaire voorzieningen. In de wintermaanden is het uitkijkplatform niet bereikbaar, omdat een deel van de route dan dicht is vanwege de sneeuwval.
 

Tornesstølen

Langs de route ligt kunstwerk Tornesstølen. Dit kunstwerk van Marianne Heier is een waterput, waar je water uit het Gaular-gebied omhoog kan pompen. In totaal zijn er 10 waterputten, waarvan er 1 langs de Gaularfjellet-route ligt. De andere 9 putten staan in Malawi. In het land is een tekort aan schoon drinkwater en het kunstwerk vraagt hier aandacht voor. Het kunstwerk is niet toegankelijk met een rolstoel.
 

Waterval Likholefossen

De Likholefossen is één van de vele watervallen langs de route, maar zeker het absolute hoogtepunt. Via een brug kan je over de waterval lopen en het krachtige en wilde water van dichtbij zien stromen. Vanaf de Likholefossen kan je de Fossestien wandelen, dit kilometers lange pad langs de schermde rivier de Gaula brengt je naar meerdere grote watervallen.
 

 

Wandelpad Fossestien

De Fossestien Waterfall Trail, of ook wel The Waterfall Path genoemd, is een in totaal 21 kilometer lang wandelpad. De wandelroute langs de rivier de Gaula komt langs 14 watervallen en 7 meren. Wandelpad Fossestien loopt van Tornesstølen naar Eldal. Tevens zijn er onderweg parkeerplaatsen bij Longestølen en Likholefossen, het is dus mogelijk om een deel van de wandelroute te lopen.

Bovenstaande bezienswaardigheden liggen allemaal langs de Gaularfjellet-route tussen Balestrand en Vik, voordat de route splitst in de Fylkesvei 610 richting Sande en de Fylkesvei 613 naar Moskog.
 

Waterval Vallestadfossen

De Vallestadfossen is een bijzondere en krachtige waterval. Het is in totaal bijna 90 meter hoog en ziet er schilderachtig uit. Je kan je voertuig parkeren langs de weg om even naar de waterval te gaan. Vroeger werd de kracht van de waterval gebruikt om onder andere een waterkrachtcentrale, zagerijen en molens van stroom te voorzien.

De Vallestadfossen is gelegen langs de Gaularfjellet-route (Fylkesvei 613) richting Moskog, kilometers na de splitsing met de Fylkesvei 610.
 

Hestad Kapell

De eeuwenoude Hestad Kapell staat op de monumentenlijst en is gelegen op een voorgebergste tussen meer Viksdalsvatnet en de Hestadfjord. De kerk staat op de plek waar eerder van 1327 tot 1805 een staafkerk stond en is gedeeltelijk gebouwd met materiaal van deze staafkerk. De kerk ligt direct naast de Fylkesvei 610 en is hierdoor goed zichtbaar vanaf de route.
 

Waterval Eikelandsfossen

Met de vele watervallen langs de Gaularfjellet-route is er genoeg moois te zien. Er zijn enkele watervallen die extra speciaal zijn, zoals ook de Eikelandsfossen. Het is één van de meest krachtige watervallen langs de rivier de Gaula. De waterval is gelegen langs de Fylkesvei 610 richting Sande.

De rivier de Gaula staat trouwens ook bekend als uitstekende visplek om te vissen op forel. De rivier is één van de vier grote zalmrivieren in Noorwegen en wordt zelfs gezien als één van de beste vislocatie van Europa.